Ridanläggningen

Lösdrift
Önnestadsgymnasiet har ett nybyggt ActiveHorse, ett av få i Sverige. Det togs i bruk i juli 2012.
Detta innebär att hästarna går på lösdrift året runt, får harmoniskt beteende, naturlig motion och långsamt intag av kraftfoder.
Varje häst har ett chip som vi kan programmera hur mycket ättid varje häst ska ha.
Lösdriften kan ta emot 20 stycken hästar och vi har just nu tio stycken hästar i den. Lösdriften har fyra grovfoderstationer samt en kraftfoderstation.
Hästarna har tillgång till ligghall med halm som strö, samt frostsäker vattenkopp.
För nya hästar som ska in i systemet finns en inslussningsbox med uteareal inne i lösdriften för att få en smidigare övergång.

Stall
Skolan har 18 stycken uteboxar som hyrs ut, prio är elever på skolan som har egen häst. Skolan står för foder samt hagar till de uppstallade.
Hallen som alla har tillgång till har sex uppbindningsspiltor, två av dessa är spolspiltor.
Inne finns uppvärmd sadelkammare, tvättrum, torkrum och omklädningsrum.

Ridmöjligheter
Skolan ger ryttarna möjlighet att rida i varierande miljöer. Alla har tillgång till ridhus, paddock, gräsbana, galoppslinga samt en inhägnad terrängbana (med tränare).
Ridhuset har måtten 22×60 meter och som underlag har vi sand blandat med flis. I anslutning till ridhuset finns en paddock med måten 22×62 meter. Paddocken fick nytt underlag 2008 bestående av gummi (gamla gummilister), ett fantastiskt underlag som fungerar att rida på året runt! På anläggningen har vi även en dressyrbana samt en större hoppbana på gräs. På hoppbanan finns det en pullvermannagrav som byggdes 2004.
Det finns även en inhägnad galoppbana som mäter 550 meter. Om man önskar finns det även steeplechase-häckar av en mindre variant.
Terräng-träningsbana byggdes i samarbete med Gerth Nordin 2003. På terrängbanan finns många olika typer av hinder. Vattenhindret har många valmöjligheter. Här kan eleverna prova på terräng och känna adrenalinet pumpa!

Ridanläggningen
Ridhuset och paddocken är ofta uppbokade mellan kl. 8.00-16.00, kolla även schemat här på hemsidan om där är aktiviteter efteråt. Annars går det bra att använda dem efter kl. 16.00 och hela dagar på helgerna.

För gräsbanan gäller samma som för ridhus och paddock.

Terrängbanan får endast användas tillsammans med en tränare. Tränaren ska antingen vara auktoriserad eller mycket rutinerad för att hålla träning där.

Galoppbanan går bra att använda i stort sett när som.

Uteritt. För en stor runda får man rida under E21, man kommer då upp till en stor fin skog, där det finns skyltar var man får rida då där även är en vandringsled och skidled.

För mindre runda finns en karta nere i häststallet som visar var du kan rida.

Anläggningskostnad

Helår: 1200 kr
Halvår: 600 kr
Per gång: 50 kr

Helår gäller från 1 januari – 31 december.
Halvår gäller från 1 januari- 31 juni eller 1 juli-31 december.

Bokning av ridhuset sker till:

Kajsa Andersson kajsa.andersson@onnestadsgymnasiet.se eller
Hanna Berg hanna.berg@onnestadsgymnaiset.se

Regler finns att läsa i ridhuset. Reglerna ska följas.

Ridhjälm är obligatorisk vid all ridning.