Äventyrsturism

Är du en äventyrare?

Utmaningar, paddla i strida forsar, klättra i krävande berg och njut av skidåkning i fjällen. Toppa det med intressanta studiebesök och kanske också en utlandsresa.

Yrkesutgång Äventyrsturism är perfekt för ungdomar som söker spänning, äventyr, utmaningar och upplevelser långt utöver det vanliga. En förutsättning för tre fantastiska år på Önnestadsgymnasiet är förstås att du tycker om friluftsliv, vinter som sommar.

Viktiga moment i utbildningen är riskanalys och säkerhetstänkande eftersom alla former av äventyr medför en viss risk.

Eleverna får tidigt lära sig att ta hand om och leda andra människor, framför allt att ta ansvar för deras säkerhet, oavsett om det handlar om en vandring i fjällen eller om avancerad bergsklättring.

Elevernas ledarskap utvecklas under hela utbildningen då ett av målen med utbildningen är att ge grunderna för att i framtiden kunna arbeta som guider eller turledare inom äventyrs- och upplevelseturismen. I årskurs två och tre sätts dina kunskaper på prov då du tillsammans med dina klasskamrater genomför vandringar, kanotäventyr och andra spännande aktiviteter med upplevelsetema.

Det är först inför årskurs tre som ungdomarna får specialisera sig inom något av områdena klättring, kajak, skidlärare eller dykare.

Under dina tre år på Önnestadsgymnasiet får du göra minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (APL). Dessa veckor ger den enskilde eleven många viktiga kontakter, som kan ge arbete efter avslutad utbildning.

Naturligtvis hjälper skolan till med APL-platser på äventyrsföretag, skidanläggningar, friluftsbutiker och liknande.

Äventyrsturism kan givetvis kombineras med naturvetenskaplig fördjupning, som ger utökad behörighet till högskola.