Jakt- och viltvårdare

Om du är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt och viltvård så ska du välja Jakt- och viltvårdsinriktningen.

Har du inte jägarexamen när du börjar så är detta inget problem då ditt första år genomsyras av att förbereda dig för jakt. Du kommer att få en grundlig jaktlig utbildning under dina lektioner i programfördjupningen.

Du läser/tränar på bland annat

  • Jägarexamen – utbildningens teori
  • Vapen och skytteutbildning med såväl hagel- som kulvapen
  • Artkunskap
  • Viltvård

Under ditt 2:a och 3:e år tillämpar du dina kunskaper på praktisk jakt. Du kommer också att få lära dig om hur man föder upp och sätter ut fågel, hur man driver och sköter hägn samt hur man tar om hand och förädlar viltet till delikata råvaror. Du kommer också att få prova på att arrangera jakter, både för den egna klassen och externa gäster.

Du kommer att få jaga i skilda delar av Sverige och kanske även i Europa. Eftersom skolan har ett stort kontaktnät så byter vi jakt med såväl andra skolor som privata aktörer. Du kan också undersöka möjligheten att söka dig utomlands under någon av dina 15 praktikveckor.

Efter genomförd utbildning kan du arbeta med att arrangera jakter eller andra evenemang, jobba i vapenaffär eller varför inte på en skjutbana. Om du vill läsa vidare till Vilt- eller Skogsmästare så erbjuder skolan dig möjlighet att läsa allmän högskolebehörighet.

Inför årskurs 2 så får du som klarat jägarexamen och bedöms som lämplig möjlighet att söka egna licenser för skjutvapen. Vapnen är dina privata och används såväl hemma som på skolan. När dina vapen är på skolan så använder du dem på jakt, övrig tid är de inlåsta i utrymme som endast personal har tillgång till.

Om du har hund så finns tillgång till hundgård på skolan.

Programplan Skog Yrkesutgång Jakt- & viltvårdare, klicka här!