Önnestads Yrkeshögskola fyller tomrummet inom lantbruket

Nu fortsätter vi att utbilda kompetenta driftledare. Förra året ansökte rekordmånga till den nystartade YH-utbildningen som driftledare inom lantbruk på Önnestads Yrkeshögskola, och nu öppnar vi upp för ett nytt utbildningstillfälle.

Utbildningen är unik på grund av sin djupa förankring i branschen, och att den möter de verkliga behoven som finns inom näringen.
– Den kom till genom ett tätt samarbete med 23 olika branschföretag, som alla sett behovet av att det finns en lucka att fylla i arbetsmarknaden, säger utbildningsledare Catharina Alwall Svennefelt som vanligtvis även arbetar på SLU.

Bra driftledare har länge varit en bristvara, fram tills nu. Inför starten i höstas var antalet sökanden högt, och en av de som kom in på utbildningen är Jakob. Han arbetar sedan tidigare inom lantbruk men vill nu ta nya kliv framåt i sitt ledarskap.

– Att kunna kombinera jobb med studier var verkligen det som avgjorde det för mig, säger Jakob.

Många yrkesvägar
Utbildningen är CSN-berättigad, omfattar 215 yrkeshögskolepoäng och ger en yrkeshögskoleexamen. Utbildningen har även ett studieuppehåll som ger eleven möjlighet att få gedigen praktisk tillämpning under hela lantbrukets högsäsong, men även möjlighet att kombinera studier med arbete. Fokus i utbildningen ligger på företagande och ekonomi, och fördjupning erbjuds inom växtodling eller lantbruksdjur. Under utbildningen varvas teori med praktiska övningar.

Efter examen är personen redo att börja arbeta som driftledare direkt inom lantbruket, men man är även behörig att söka in till Lantmästare (Lantmästarprogrammet vid SLU). Utbildningen ger också möjlighet till eget företagande eller stimulerande ledarjobb. Möjligheterna är många på denna utbildning!

Den 1 mars öppnar webbansökan och sista ansökningsdag är den 17 april 2023.

Läs mer om utbildningen:

Aktuellt