Möt vår internatföreståndare

Internatboende ger studierna en extra dimension

Önnestadsgymnasiet erbjuder internatboende, ett spännande koncept som tillför studietiden en ny dimension och underlättar för de elever som bor långt från skolan. Boendeformen ger eleven möjligheten att under trivsamma former knyta nya kontakter och skaffa vänner för livet. 

Möjligheten att trots ett stort geografiskt avstånd till hemorten ha nära till skolan lockar allt fler och internatet blir populärare för varje år. På köpet får eleverna vänner för livet och tillgång till ett digert utbud av aktiviteter vid sidan om undervisningen. 

– Eleverna lär sig också att ta eget ansvar, sköta sig själva och får känna hur det är att bo på egen hand, en erfarenhet som de har nytta av i hela livet, säger Henrik Sävström som är ansvarig för internatet på Önnestadsgymnasiet. 

Vad erbjuder ni eleverna som bor på internat? 

– Ett tryggt boende med närhet till skolan och en meningsfull fritid. Eleverna bor med sina klasskamrater i enkel- eller dubbelrum och tillsammans skapar de minnen för livet. Vidare kan de som går en hundinriktning bo med sina och kamraternas hundar i speciella hundhus och det finns även faciliteter för dem som har häst. 

Vilka aktiviteter finns det? 

– På skolan kan man till exempel spela pingis och biljard och en dag i veckan har vi tillgång till idrottshallen. I närområdet finns bad, caféer och Laserdome. Vidare kan vi hjälpa till med utflykter och rabatter till olika aktivitetshus eller andra nöjen, exempelvis om de vill åka in till Jump i Kristianstad. Vi anordnar också grillkvällar och jourpersonalen finns alltid till hands i skolans dagrum där vi erbjuder kvällsfika.

Kan eleverna känna sig trygga på internatet? 

– Absolut! Skolan är bemannad hela dygnet och säkerheten är mycket viktig för oss. Vi har investerat kraftigt i att skapa trygghet och såväl utomhusmiljöer som korridorer är kameraövervakade. Vi besöker också alla korridorer och alla villor under kvällarna och kollar så att allt är bra. 

Hur är det att jobba på ett internat?

– Det är helt fantastiskt och går inte att jämföra med någon annan arbetsplats jag jobbat på. Miljön med alla djuren skapar en särskild atmosfär. Det är en ynnest att varje dag få träffa ungdomarna på internatet och att vara med och skapa ett tryggt boende och en trivsam undervisningsmiljö åt dem. 

  • Henrik Sävström, Internatföreståndare